Jaarrapportage 2020
Juni 2021
Negen thema’s voor due diligence
Veiligheid & gezondheid (6/9)
Medewerkers in de kleding- en textielsector hebben wereldwijd recht op een veilige en gezonde werkplek. Door de uitbraak van de coronapandemie heeft het thema veiligheid & gezondheid nog hogere prioriteit gekregen.
Het CKT bracht in april 2020 samen met gelijkgestemde organisaties een verklaring naar buiten met de oproep aan bedrijven om tijdens de coronacrisis invulling te geven aan hun internationale maatschappelijke verantwoordelijkheid, juist ook op het gebied van veilige en gezonde werkomstandigheden. “We roepen merken, retailers, leveranciers, regeringen, vakbonden, brancheorganisaties, het maatschappelijk middenveld en multilaterale organisaties op om samen te werken om fabrieken in staat te stellen arbeidsrelaties te onderhouden en veranderingen door te voeren op de werkplek om de gezondheid van kledingarbeiders te beschermen”, aldus de verklaring.
In de verklaring werden onder meer de volgende aanbevelingen gedaan om veilige omstandigheden in fabrieken te waarborgen:
- Luister naar de stemmen van werknemers via hun vakbonden, mechanismen voor sociale dialoog of gekozen werknemersvertegenwoordigers.
- Zorg ervoor dat op de werkvloer veiligheidsmaatregelen worden genomen om het infectierisico te beperken en dat werknemers worden geïnformeerd over hun rechten en de juiste informatie krijgen over preventieve veiligheidsmaatregelen.
- Zorg dat fabrieken een mechanisme hebben om vragen van werknemers te beantwoorden en hen te betrekken bij de besluitvorming. Werknemers moeten toegang hebben tot een vakbond of een andere werknemersvertegenwoordiging om gezamenlijk op maatregelen te reageren of problemen aan de orde te stellen. Ook moeten ze toegang hebben tot een kanaal om problemen in verband met hun rechten op te lossen. Klachtenkanalen moeten toegankelijk zijn voor werknemers, zelfs als fabrieken zijn gesloten of de arbeiders zijn wegbezuinigd.
- Zorg dat werknemers toegang hebben tot veilig transport naar de fabriek.
Rebecka Sancho, CSR-manager Hunkemöller
‘Veiligheid en gezondheid zijn belangrijker dan ooit’
Voor Hunkemöller was het thema Veiligheid & Gezondheid in 2020 belangrijker dan ooit. Rebecka Sancho, CSR-manager bij Hunkemöller, over de acties die het kledingmerk ondernam.
Hoe belangrijk was het thema Veiligheid & Gezondheid in 2020?
“Nog belangrijker dan andere jaren. We werkten al nauw samen met onze leveranciers, organiseerden opleidingen op het gebied van veiligheid & gezondheid en hielpen om de omstandigheden in de fabrieken te verbeteren. Vanwege het coronavirus konden we niet meer fysiek bij leveranciers op bezoek. Bijna alle fabrieken waren voor langere of kortere tijd gesloten. Dat had natuurlijk ook consequenties voor geplande producties en leveringen. We hebben leveranciers ondersteund in het proces om de fabrieken weer veilig open te kunnen stellen. We hebben zo snel mogelijk corona-richtlijnen opgesteld, onze controle- en ondersteuningsmaatregelen aangepast en zijn met virtuele fabrieksbezoeken gaan werken.”
Hoe kwamen jullie ertoe om corona-richtlijnen op te stellen?
“Eind februari 2020 was ik in Bangladesh voor de afronding van een UNICEF-project Better Business for Children. Dat project had ook een link naar veiligheid & gezondheid. Een van de doelen was het verbeteren van de hygiëne. Ik realiseerde me dat het gebrek aan kennis over de juiste hygiënemaatregelen een enorme bedreiging was voor de verspreiding van het coronavirus. Toen ik terug was in Nederland, vroeg ik me af wat wij vanaf afstand konden doen om fabrieken te ondersteunen. Zo kwam ik op het idee om richtlijnen te maken die we met elke fabriek konden delen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en om de veiligheid en gezondheid van arbeiders te verbeteren. Ook deelden we posters met daarop de richtlijnen vertaald naar praktische, eenvoudige regels. Alle fabrieken die producten voor Hunkemöller maken, hanteren nu strenge coronamaatregelen, inclusief posters met richtlijnen in de lokale taal.”
Wat houden die richtlijnen precies in?
“Ze gaan over reinigings- en desinfectieprotocollen, persoonlijke beschermingsmiddelen, temperatuurcontroles en hygiënetrainingen, maar ook over de betaling van werknemers. Wij dringen er bij leveranciers op aan om mensen te betalen in overeenstemming met de afspraken in de arbeidsovereenkomst over ziekte, noodzakelijke quarantaine of fabriekssluiting. Daarnaast geven we aan waar meer informatie te vinden is over het coronavirus, zoals land specifieke websites met overheidsrichtlijnen, behandelcentra en hotline-nummers. Ook roepen we leveranciers die extra ondersteuning nodig hebben op om contact met ons op te nemen.”
Hebben de richtlijnen effect gehad?
“De richtlijnen zijn in alle fabrieken geïmplementeerd. In steeds meer fabrieken controleren en monitoren wij de effectiviteit ervan op basis van de ervaringen die we opdoen. We hebben regelmatig contact met de fabrieken en monitoren de uitkomsten van metingen op het gebied van veiligheid en gezondheid. We werken op dit moment aan een nieuwe poster voor een fabriek in Bangladesh over het belang van hygiëne voor veiligheid en gezondheid. Het is een bewustwordingsproces dat altijd door moet gaan.”
Het thema gender en discriminatie, komen jullie daar nog aan toe?’
“De verbetering van gendergelijkheid is en blijft voor ons een belangrijk thema. Vrouwen staan voor ons als merk centraal vanwege de producten die we maken en de mensen die voor ons werken: voornamelijk vrouwen. Hunkemöller heeft de UN Women Empowerment Principles ondertekend. Inclusiviteit is een van onze belangrijkste merkwaarden. Die waarde betrekken we bij alles we doen. Zo hebben we een actieplan gemaakt om onze normen en werkwijze te verbeteren, zowel intern als in de toeleveringsketen. We monitoren de resultaten die we daarmee bereiken.
Het genderaspect is altijd onderdeel van projecten waar we aan meedoen, zoals het UNICEF-project Better Business for Children. We hebben vorig jaar twee projecten in Bangladesh afgerond en starten dit jaar weer enkele nieuwe projecten. Al ligt de focus op het tegengaan van kinderarbeid, een nevendoel is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor vrouwen. We hadden ook plannen voor een leefbaar loonproject in Myanmar, waarbij we naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen zouden kijken, maar door de moeilijke politieke situatie in het land is dat project helaas vertraagd.”