Jaarrapportage 2020
Juni 2021
Negen thema’s voor due diligence
Gedwongen arbeid (4/9)
Gedwongen arbeid is een grove schending van mensenrechten. Naar schatting van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn er wereldwijd 25 miljoen mensen die gedwongen arbeid verrichten. Daarom is gedwongen arbeid één van de thema’s waar het CKT zich op richt.
In de kleding- en textielsector zijn verschillende problemen bekend met gedwongen arbeid. Dit betreft onder meer Oeigoeren in China (met name de regio Xinjiang), Syrische vluchtelingen in Turkije en Rohingya in de Filippijnen en Myanmar.
In 2020 hebben zowel het CKT-secretariaat als CKT-bedrijven deelgenomen aan diverse bijeenkomsten in relatie tot de regio Xinjiang. Op 18 november was er een besloten dialoog tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en CKT-bedrijven over ketentransparantie en risico’s bij het ondernemen in deze regio. Op 25 november vond er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over Oeigoerse dwangarbeid, waaraan het CKT-secretariaat een bijdrage leverde. Het CKT-secretariaat heeft de Nederlandse (en Europese) politiek geadviseerd om aan te sturen op en bij te dragen aan een adequate interventie richting de Chinese overheid. Bij voorkeur vanuit een coalitie waarbij relevante internationale organisaties als de ILO, de OESO en de WTO zijn betrokken. Ook zouden de netwerken van bedrijven en hun vertegenwoordigende organisaties daarbij ingezet moeten worden.
De situatie in Xinjiang is van belang voor CKT-bedrijven, omdat deze regio een substantieel deel van de wereldkatoenproductie levert. Binnen de sector is er beperkt zicht op de herkomst van katoen, aangezien katoen wereldwijd wordt verhandeld. Daardoor is het niet uit te sluiten dat kledingstukken katoen uit deze regio bevatten. Het secretariaat wijst CKT-bedrijven structureel op het belang van passende due diligence. Objectieve waarneming in Xinjiang wordt steeds moelijker, mede doordat auditbedrijven in 2020 hun activiteiten in de regio hebben gestaakt. Zij konden niet langer instaan voor de kwaliteit van hun auditrapporten.
De ontwikkelingen in de regio Xinjiang worden door alle betrokken convenantspartijen en het secretariaat voortdurend en nauwlettend gevolgd. Ook wordt hier extra aandacht aan besteed in de jaarlijkse beoordelingsgesprekken.
Femke den Hartog, senior beleidsadviseur INretail
‘Boycot van Xinjiang maakt geen eind aan dwangarbeid’
INretail en Modint namen net als het CKT-secretariaat in november 2020 deel aan het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over Oeigoerse dwangarbeid. Volgens Femke den Hartog, senior beleidsadviseur van INretail, zijn er geen makkelijke oplossingen.
“China is een van de belangrijkste inkooplanden voor Nederlandse kleding- en textielbedrijven. De dwangarbeid van etnische en religieuze minderheden in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang (XUAR), is onderdeel van een breder patroon van ernstige schendingen van de mensenrechten. Dit vraagt de aandacht van regeringen en actoren uit de particuliere sector over de hele wereld.
Veel bedrijven hebben al belangrijke stappen gezet om hun toeleveringsketens in kaart te brengen en de risico's van dwangarbeid waar mogelijk te voorkomen of te beperken, in overeenstemming met de UN Guiding Principles. Er zijn problemen gemeld bij het uitvoeren van due diligence in de toeleveringsketen in Xinjiang. Het is moeilijk om betrouwbare informatie te verkrijgen door de werknemers te interviewen. Ook zijn er beperkingen voor de toegang van onafhankelijke auditors tot de regio.
Het simpelweg boycotten van deze regio is volgens INretail niet de beste optie, omdat dit er alleen maar toe zal leiden dat de regio meer geïsoleerd raakt. Het zal geen einde maken aan het probleem met dwangarbeid. Je moet als sector nadenken over de gevolgen die het terugtrekken uit Xinjiang kan hebben voor individuele bedrijven en hun werknemers die ook elders in China produceren. Tal van bedrijven die wij in beeld hebben, werken op een goede manier samen met hun toeleverancier en hebben de afgelopen jaren concrete stappen gezet in het verbeteren van de productieomstandigheden, waar Chinese werknemers aantoonbaar baat bij hebben.
Bedrijven kunnen dit probleem niet alleen oplossen. Volgens INretail is het aan de volledige internationale samenleving, overheden en andere belanghebbenden, om urgentie voor deze schendingen te creëren, zonder in een handelsoorlog met China terecht te komen. De oplossing ligt in de dialoog en dat is het terrein van regeringen en de Verenigde Naties.”