Jaarrapportage 2020
Juni 2021
Beoordeling plannen van aanpak
Deelnemende bedrijven maken jaarlijks een plan van aanpak voor due diligence. Het secretariaat van het CKT beoordeelt die plannen aan de hand van het beoordelingskader. In 2020 zijn 55 bedrijven beoordeeld op hun plannen van aanpak.
Doorgaande verbetering
Uit de beoordeling van de plannen van aanpak blijkt dat 44 bedrijven (80 procent) voldoen aan de due diligence-verplichtingen uit het convenant, zoals vastgelegd in het beoordelingskader, 4 bedrijven (7 procent) voldoen bijna, 7 bedrijven (13 procent) voldoen niet (zie figuur 1). Dit is een verbetering ten opzichte van 2019. Toen voldeed 63 procent van de bedrijven aan zijn verplichtingen, voldeed 19 procent bijna en voldeed 18 procent niet. 4 CKT-bedrijven zijn om uiteenlopende redenen niet beoordeeld, bijvoorbeeld omdat zij pas net waren toegetreden tot het CKT.
Figuur 1 Beoordelingen plan van aanpak CKT-bedrijven (55 in totaal)
Uit figuur 2 blijkt dat steeds meer bedrijven voldoen en dat de mate waarin zij voldoen ook steeds verder toeneemt. Dit betekent dat bedrijven het due diligence-proces steeds beter toepassen.
Figuur 2 Mate waarin bedrijven voldoen op basis van due diligence beoordelingskader
Aandacht voor Corona
In 2020 is er bij de beoordelingsgesprekken in het bijzonder op gelet of CKT-bedrijven de door de stuurgroep opgestelde richtlijnen ten aanzien van inkooppraktijken tijdens de coronacrisis naleefden. Ook is bekeken of de bedrijven de gevolgen van de coronacrisis voor de hele toeleveringsketen meenamen in de (her)prioritering van risico’s en de daarop afgestemde doelstellingen en acties. Met name in het begin van de crisis bleek dat niet alle bedrijven zich aan de richtlijnen hielden. Naarmate de tijd vorderde en het bewustzijn bij bedrijven omtrent de urgentie van het gewenste handelen toenam, bleek dat een zeer groot deel van de bedrijven conform de richtlijnen handelde.
Groter aandeel duurzamere grondstoffen
Het aandeel duurzamere grondstoffen dat CKT-bedrijven gebruiken, is in 2019 fors gestegen naar 38 procent. In 2018 was 28 procent van de grondstoffen duurzamer in 2017 16 procent. Het aandeel diervriendelijke grondstoffen dat CKT-bedrijven toepassen, is ook toegenomen: dit bedroeg 21 procent in 2019, een stijging van 17 procentpunt ten opzichte van 2018. Met name het aandeel duurzamer dons is sterk gestegen.
Deze percentages betreffen het gemiddeld gebruik van alle CKT-bedrijven samen. Sommige bedrijven doen het (veel) beter dan gemiddeld, anderen lopen juist achter. Het CKT-secretariaat spreekt bedrijven die achterlopen hierop aan. Duurzamere grondstoffen betreffen onder andere biologische katoen, Better Cotton, duurzaam dons en gerecycled polyester en polyamide.
Mariska Schennink, Euretco Fashion en Jolanda Kooi, tex.tracer werken samen aan transparantie in de keten
Blockchain technologie maakt elke stap inzichtelijk
Mariska Schennink
Jolanda Kooi
Voor Euretco Fashion is transparantie voorwaarde om te kunnen verduurzamen. Daarom werkt het bedrijf samen met tex.tracer, een jong bedrijf dat zich erop richt om textielketens stap voor stap in kaart te brengen. Mariska Schennink en Jolanda Kooi over hun samenwerking.
Euretco is een grote retail-serviceorganisatie die actief is in de branches fashion, sport, wonen, doe-het-zelf en media. De divisie Fashion werkt samen met ruim 800 zelfstandige mode-ondernemers in met name Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Een van de services die Euretco retailers aanbiedt, bestaat uit het aanbieden van private labels.
“Wij hebben het CKT namens een van onze merken ondertekend”, vertelt MVO-manager Mariska Schennink. “We zijn begonnen met Babyface. De kennis en ervaring die we met dit label opdoen, passen we ook toe bij onze andere private labels. Zo werkt elk label in zijn eigen tempo aan duurzaamheid en helpen we ook onze retailers om te verduurzamen. Onze impact is immers veel groter als wij zoveel mogelijk mensen en merken mobiliseren om duurzame stappen te zetten.”
Het begon met Excel-lijsten waarin per kledingstuk de herkomst van materialen en de leveranciers werden bijgehouden. “Maar we kwamen er al snel achter dat het onmogelijk zou zijn om die werkwijze op alle merken, producten en materialen toe te passen. We zouden al snel het overzicht verliezen. We hadden een professioneel informatiemanagementsysteem nodig waarin alle relevante informatie kon worden opgeslagen en actueel gehouden, zoals de gegevens over fabrieken, materialen, belangrijkste risico’s en de uitkomsten van audits. We hadden op zoek kunnen gaan naar mogelijkheden om onze huidige managementsystemen daarvoor te benutten, maar ik kende de mensen bij tex.tracer en wist dat zij daar mee bezig zijn. Daarom hebben we bij hen aangeklopt.”
Blockchaintechnologie
Tex.tracer biedt geverifieerde oplossingen voor ketentransparantie. Jolanda Kooi is een van de oprichters. Het bedrijf is in 2020 gestart. “Wij hebben een systeem ontwikkeld waarmee wij voor kledingmerken zoals Babyface de hele keten kunnen inzichtelijk maken. Op basis van de orderdata vragen wij elke leverancier van Babyface om per artikel de hele keten inzichtelijk te maken, inclusief de herkomst van de gebruikte materialen. De leverancier krijgt een persoonlijk account waarmee hij toegang heeft tot ons systeem en data kan invoeren, te beginnen met de locatiegegevens en foto’s van de fabriek. Ook vragen we details zoals hoeveel werknemers er in een fabriek werken en welke stap of stappen in het productieproces er worden uitgevoerd.”
Om te borgen dat de informatie klopt, kan de leverancier de data alleen vanaf de opgegeven locatie uploaden. “We werken met blockchaintechnologie. Eenmaal aangeleverde gegevens kunnen dus niet ongezien worden veranderd. We kunnen altijd nagaan welke informatie en foto’s op welk tijdstip en vanaf welke locatie zijn ingevoerd. Ook vragen we alle productiepartners om leveringen te bevestigen door de orderdocumentatie te uploaden. We leggen deze data ter goedkeuring voor aan de volgende stap in de keten. Met zo’n digitale handdruk zorgen wij ervoor dat elke stap in het proces betrouwbaar is. We passen algoritmes toe om te checken of er afwijkingen in de ketens voorkomen. Bij twijfel nemen we contact op met de betreffende leverancier of producent.”
Op deze manier voorziet tex.tracer kledingmerken en retailers van betrouwbare informatie die zij kunnen gebruiken om hun due diligence te verbeteren. Kooi: “Wij stellen bedrijven in staat om weloverwogen besluiten te nemen over hun inkoop. We helpen hen ook om zich voor te bereiden op de wet- en regelgeving voor due diligence die er ongetwijfeld aankomt en bedrijven zal verplichten om hun ketens inzichtelijk te maken.”
Meer transparantie
Schennink is heel tevreden over de samenwerking: “Dankzij tex.tracer werken wij actief aan meer transparantie in de keten en krijgen wij steeds meer informatie over de schakels dieper in de keten. Wij zeggen niet dat alles 100 procent goed gaat bij onze leveranciers. We willen juist graag in gesprek over mogelijke verbeteringen en oplossingen. Om in deze sector verder te komen, is samenwerking cruciaal. We hebben andere bedrijven nodig om kennis en ervaring te delen, bijvoorbeeld over hoe je die informatie ophaalt, checkt en actueel inhoudt. We hebben ngo’s, vakbonden en andere initiatieven nodig om samen te zorgen dat de werkomstandigheden op de werkvloer worden verbeterd. We hebben elkaar nodig om op een goede manier vorm te geven aan due diligence.”