Jaarrapportage 2020
Juni 2021
Negen thema’s voor due diligence
Dierenwelzijn (9/9)
CKT-bedrijven besteden in hun due diligence meer aandacht aan dierenwelzijn en maken meer gebruik van diervriendelijker grondstoffen. De coronapandemie heeft laten zien dat dierenwelzijn direct verbonden is met de gezondheid en veiligheid van mensen.
Het aandeel diervriendelijker grondstoffen dat CKT-bedrijven toepassen, in is 2019 gestegen naar 21 procent. Een stijging van 17 procentpunt ten opzichte van het jaar ervoor. De ‘big five’ van dierlijke grondstoffen in de kleding- en textielsector zijn wol, dons, leer, zijde en bont. Met name het aandeel duurzamer dons is sterk gestegen.
In het convenant is afgesproken om het thema dierenwelzijn op verschillende fora onder de aandacht te brengen als belangrijk IMVO-criterium. Zo heeft dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, ondertekenaar van het CKT, in februari 2020 een presentatie gegeven bij het OESO-textielforum in Parijs. Volgens VIER VOETERS is er meer aandacht voor dierenwelzijn nodig om het risico op problemen als zoönoses en milieuproblemen aan te pakken. VIER VOETERS en andere dierenwelzijnsorganisaties pleiten ervoor dat dierenwelzijn wordt opgenomen in de OESO-richtlijnen voor due diligence.
Woltraining
Onder de trainingen die het CKT in 2020 organiseerde, was ook een woltraining. Aan de eerste onlinebijeenkomst, in december 2020, namen zo’n 70 organisaties en bedrijven uit de hele wereld deel. De training richtte zich met name op opties om mulesing tegen te gaan. Dit betreft het (onverdoofd) wegsnijden van delen van de huid rond het achterste van een merino-schaap, om te voorkomen dat parasieten hier hun eitjes leggen en het schaap ziek maken. Mulesing wordt vooral toegepast in Australië. Dierenwelzijnsorganisaties pleiten voor het fokken van schapen die een minder gerimpelde huid hebben en daardoor minder kwetsbaar zijn voor parasieten.
De tweede bijeenkomst van de woltraining, in februari 2021, was specifiek bedoeld voor CKT-deelnemers. Zij kregen praktische informatie over keurmerken en standaarden om dieronvriendelijke praktijken tegen te gaan. Steeds meer kledingbedrijven willen geen wol meer afnemen van wolproducenten die mulesing toepassen. Tijdens de woltrainingen vertelden de bedrijven Patagonia, Esprit en G-Star over hun inspanningen en ervaringen met het inkopen van wol van niet-gemulesede schapen.
Lonneke Bakker, senior consultant bij VIER VOETERS
‘Dierenwelzijn hoort in de OESO-richtlijnen voor due diligence’
Het coronavirus heeft aangetoond dat de manier waarop we met dieren omgaan grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid en veiligheid van mensen en het functioneren van onze economie. Lonneke Bakker, senior consultant voor VIER VOETERS, verwacht dat de OESO er klaar voor is om dierenwelzijn op te nemen in de richtlijnen voor due diligence.
Heeft het coronavirus dierenwelzijn op de agenda gekregen?
“Hoe ellendig dat coronavirus ook is, het heeft inderdaad duidelijk gemaakt dat onze omgang met dieren potentieel grote gevolgen heeft voor de gezondheid en veiligheid van mensen. Op dit punt is er de afgelopen jaren binnen het convenant veel bereikt. Verandering begint bij de bewustwording dat de gezondheid van mensen en dieren nauw met elkaar samenhangt.
Dieren zijn vatbaar voor ziektes, omdat er minder genetische variatie bestaat. Fokprogramma’s zijn gericht op de productie van vlees, melk en eieren, niet op weerstand tegen ziekte. Dieren zitten in stallen zo dicht op elkaar dat ziektes zich razendsnel kunnen verspreiden. In een land als Amerika krijgen dieren preventief antibiotica, waardoor hun eigen immuunsysteem totaal verzwakt. Gevolg is ook dat er straks geen werkzaam antibioticum meer over is voor de behandeling van menselijke ziektes, omdat bacteriën resistent zijn geworden voor antibiotica. In verschillende landen worden er dan ook nog dieren uit het wild gehaald, en onder erbarmelijke omstandigheden verhandeld op marktjes waar de hygiëne ver te zoeken is. We weten al lang wat de risico’s zijn van de intensieve manier waarop wij dieren houden en behandelen, maar tot nu toe gebeurt er te weinig om dat te veranderen.”
Zou het veranderen als de OESO dierenwelzijn in de richtlijnen voor due diligence opneemt?
“We zijn met een consortium van internationale dierenwelzijnsorganisaties bezig om overheden en de OESO daarvan te overtuigen. De coronapandemie heeft de mogelijke gezondheidsrisico’s duidelijk gemaakt. Iedereen weet inmiddels ook dat de intensieve veehouderij grote milieuproblemen veroorzaakt. Daarom hoort dierenwelzijn onderdeel te zijn van de algemene richtlijnen voor due diligence. Zorgvuldig omgaan met dieren is iets waar alle bedrijven mee aan de slag moeten. Elk bedrijf dat dierlijke grondstoffen gebruikt, zal moeten aantonen dat het in zijn due diligence-proces aandacht besteedt aan het verbeteren van dierenwelzijn en het tegengaan van wreedheden jegens dieren.”
Wat zou er moeten veranderen?
“Het gaat erom dat we dieren niet als ‘dingen’ zien, maar als levende, bewuste wezens met gevoel. Als we dat inzien, zullen we anders met dieren en dierenrechten omgaan. Voor vrouwenrechten is honderd jaar gestreden, ik hoop dat het met dierenrechten sneller zal gaan. Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven, ook binnen het CKT, oog krijgen voor onnodig dierenleed en daar vragen over gaan stellen aan leveranciers. Het begint bij kleine stappen. Kies grondstoffen die voldoen aan een keurmerk dat dierenwelzijn waarborgt en respecteert. “