Jaarrapportage 2020

Juni 2021 

Negen thema’s voor due diligence

Kinderarbeid (2/9)

Het thema Bestrijding kinderarbeid vraagt bij uitstek een gezamenlijke aanpak. Het CKT organiseerde trainingsprogramma’s in productielanden en ontwikkelde instrumenten om bedrijven te ondersteunen om kinderarbeid aan te pakken. Het collectieve project tegen kinderarbeid in India en Bangladesh werd in 2020 afgerond.

Resultaten collectief project India en Bangladesh
Een coalitie van partijen en bedrijven heeft van 2017 tot 2020 samengewerkt om kinderarbeid in ketens in India en Bangladesh tegen te gaan. Dit eerste collectieve CKT-project werd gecoördineerd door Hivos en geïmplementeerd door zes bedrijven: Cool Investments, FNG group, Hunkemöller, O’Neill, Prénatal en WE Fashion, in samenwerking met Arisa, CCR CSR and Creative Pathways Fair Labor Association, INretail, READ, SAVE, UNICEF en het CKT-secretariaat. 
Het project werd in 2020 afgesloten en heeft de volgende resultaten opgeleverd: 

  • Meer dan 12.000 werknemers werken in veiligere arbeidsomstandigheden en hebben meer kennis van hun arbeidsrechten en de rechten van kinderen. Dit is het resultaat van een trainingsprogramma gericht op het samen met leveranciers opzetten en verstevigen van werknemers-werkgeverscomités. 
  • In 30 fabrieken en spinnerijen werden methoden geïntroduceerd voor kindvriendelijke leeftijdsverificatie. 
  • In 13 fabrieken verbeterden de arbeiderscomités, waardoor het aantal ingediende klachten van werknemers in 2019 steeg. Alle 83 klachten werden opgelost door een samenwerking tussen kledingmerken en het management van de fabrieken. Ook zijn meer dan 400 werknemers geregistreerd onder de Employee State Insurance Act, een socialezekerheidsstelsel dat werknemers toegang geeft tot gezondheidszorg, zwangerschapsuitkeringen en ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. 
  • Meer dan 3.500 arbeiders en bijna 2.000 kinderen kregen workshops en trainingen over kinderrechten, moederschapsrechten, water, sanitaire voorzieningen & hygiëne, gezondheid & voeding voor moeders, jonge arbeiders, lonen & andere vergoedingen, en de preventie en aanpak van kinderarbeid. 


De tools die tijdens het project zijn ontwikkeld, zijn beschikbaar voor alle CKT-partijen en andere geïnteresseerde partijen en bedrijven. De opgedane ervaringen kunnen ook worden toegepast door andere industrieën met een internationale toeleveringsketen, met name in de kleding-, schoenen- en leersector.