Jaarrapportage 2020
Juni 2021
Negen thema’s voor due diligence
Kinderarbeid (2/9)
Het thema Bestrijding kinderarbeid vraagt bij uitstek een gezamenlijke aanpak. Het CKT organiseerde trainingsprogramma’s in productielanden en ontwikkelde instrumenten om bedrijven te ondersteunen om kinderarbeid aan te pakken. Het collectieve project tegen kinderarbeid in India en Bangladesh werd in 2020 afgerond.
Resultaten collectief project India en Bangladesh
Een coalitie van partijen en bedrijven heeft van 2017 tot 2020 samengewerkt om kinderarbeid in ketens in India en Bangladesh tegen te gaan. Dit eerste collectieve CKT-project werd gecoördineerd door Hivos en geïmplementeerd door zes bedrijven: Cool Investments, FNG group, Hunkemöller, O’Neill, Prénatal en WE Fashion, in samenwerking met Arisa, CCR CSR and Creative Pathways Fair Labor Association, INretail, READ, SAVE, UNICEF en het CKT-secretariaat.
Het project werd in 2020 afgesloten en heeft de volgende resultaten opgeleverd:
- Meer dan 12.000 werknemers werken in veiligere arbeidsomstandigheden en hebben meer kennis van hun arbeidsrechten en de rechten van kinderen. Dit is het resultaat van een trainingsprogramma gericht op het samen met leveranciers opzetten en verstevigen van werknemers-werkgeverscomités.
- In 30 fabrieken en spinnerijen werden methoden geïntroduceerd voor kindvriendelijke leeftijdsverificatie.
- In 13 fabrieken verbeterden de arbeiderscomités, waardoor het aantal ingediende klachten van werknemers in 2019 steeg. Alle 83 klachten werden opgelost door een samenwerking tussen kledingmerken en het management van de fabrieken. Ook zijn meer dan 400 werknemers geregistreerd onder de Employee State Insurance Act, een socialezekerheidsstelsel dat werknemers toegang geeft tot gezondheidszorg, zwangerschapsuitkeringen en ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
- Meer dan 3.500 arbeiders en bijna 2.000 kinderen kregen workshops en trainingen over kinderrechten, moederschapsrechten, water, sanitaire voorzieningen & hygiëne, gezondheid & voeding voor moeders, jonge arbeiders, lonen & andere vergoedingen, en de preventie en aanpak van kinderarbeid.
De tools die tijdens het project zijn ontwikkeld, zijn beschikbaar voor alle CKT-partijen en andere geïnteresseerde partijen en bedrijven. De opgedane ervaringen kunnen ook worden toegepast door andere industrieën met een internationale toeleveringsketen, met name in de kleding-, schoenen- en leersector.
Akky de Kort, Hivos-projectcoördinator
Belangrijkste lessen project bestrijding kinderarbeid in kledingindustrie
Zes CKT-bedrijven namen concrete stappen om kinderarbeid in India en Bangladesh uit te bannen. Dat deden ze in een gezamenlijk project met onder meer Unicef, Arisa en lokale maatschappelijke organisaties. Akky de Kort, projectcoördinator namens Hivos, over de belangrijkste lessen.
Les 1: structurele oplossingen kosten tijd
“Er bestaan geen eenvoudige, snelle oplossingen om kinderarbeid uit te bannen. Kinderarbeid bestrijd je niet door naast de fabriek even een schooltje te bouwen. Je moet de root causes aanpakken. Er zijn structurele veranderingen nodig en die kosten tijd. Geen enkel bedrijf krijgt dat in zijn eentje voor elkaar. Problemen zitten vaak dieper in de keten. Nederlandse kledingmerken en bedrijven werken binnen het Convenant Duurzame Kleding en Textiel samen met hulporganisaties die contacten hebben met ngo’s en vakbonden in de productielanden. Die weten precies wat er in een gebied of een fabriek speelt en kunnen meer informatie geven dan een bedrijf uit een audit zou halen.”
Les 2: echte oplossingen zijn lokale oplossingen
“De enige manier om als bedrijf het probleem van kinderarbeid aan te pakken, is de dialoog aangaan met je leveranciers, de lokale overheid en de lokale gemeenschap. Tijdens de dialoog ontstaan er mogelijkheden om aan bewustwording te werken en samen met de ngo’s trainingsprogramma’s op te zetten. Mensen moeten gaan inzien dat kinderen niet in de fabriek, op het veld of in het huishouden horen, maar op school. Kinderen hebben het recht om naar school te gaan. Dat lukt alleen als aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan. Er moet bijvoorbeeld kinderopvang zijn, zodat oudere kinderen niet hoeven op te passen. Werknemers moeten een leefbaar loon krijgen, zodat het gezin het zonder de inkomsten van kinderen redt en het zich kunnen veroorloven om de kinderen naar school te laten gaan. En er moeten grenzen worden gesteld aan overwerk, zodat ouders tijd overhouden om voor hun kinderen te zorgen.
Mensen hebben vaak geen idee van wat hun rechten zijn, of het nu om kinderrechten of om arbeidsrechten gaat. Daarom hebben we met ons project tegen kinderarbeid eerst aan bewustwording gewerkt en vervolgens stap voor stap verbeteringen ingezet.”
Les 3: samenwerking geeft kracht in een crisis
”De samenwerking tussen de Nederlandse kledingbedrijven en hun leveranciers is dankzij het project intensiever geworden. Tijdens de coronacrisis is gebleken hoeveel een goede relatie waard is. Nederlandse bedrijven hebben hun leveranciers tijdens de lockdown gesteund om arbeiders door te kunnen betalen. Leveranciers hebben moeite gedaan om alternatieven te zoeken en de leveringen zoveel mogelijk door te zetten. Er was over en weer veel begrip en waardering. Betere relaties zorgen ervoor dat beide partijen beter met shocks kunnen omgaan. Dat kan corona zijn, maar ook een aardbeving, overstroming of burgeroorlog.”