Jaarrapportage 2020

Juni 2021 

Negen thema’s voor due diligence

Discriminatie & gender (3/9)

De CKT-partijen zetten zich in om gelijkheid op de werkvloer te bevorderen. In dat kader ondersteunt en organiseert het CKT-activiteiten en trainingen om vrouwen (en andere groepen) te informeren over hun rechten en hen te motiveren om bijvoorbeeld door te groeien naar leidinggevende functies.

Genderproject Plan International en Hunkemöller 
Hunkemöller heeft in samenwerking met Plan International een gender-project uitgevoerd. Plan International heeft in samenwerking met de Fair Wear Foundation een gender-tool ontwikkeld om misstanden tegen te gaan en gendergelijkheid te bevorderen. De tool is tijdens de jaarlijkse CKT-deelnemersweek gepresenteerd.


Start collectief project in Tamil Nadu, India
Het CKT is in oktober 2020 een nieuw collectief project gestart om de werkomstandigheden in de Indiase regio Tamil Nadu te verbeteren. Het Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO) draagt bij aan de financiering van het project, dat drie jaar duurt.


Het Factory support programme: continuous improvement of labour conditions in Tamil Nadu, India telt zeven deelnemende bedrijven: Euretco, Fabienne Chapot, HEMA, O’Neill, Prénatal, The Sting en WE Fashion. Zij gaan samen met hun leveranciers, Arisa, Mondiaal FNV en de lokale ngo SAVE aan de slag om de hele toeleveringsketen in kaart te brengen en de (inkoop)praktijken te verbeteren. Ook pakken zij diverse sociale thema’s aan, waaronder discriminatie & gender, gedwongen arbeid, kinderarbeid, vrijheid van vakvereniging, leefbaar loon & veiligheid en gezondheid op de werkplek. 


Een van de doelen van het project is om de kennis van werknemers over arbeidswetgeving te vergroten, zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten. Het thema seksuele intimidatie en discriminatie krijgt hierbij specifieke aandacht. 
Een doel is ook om samen met leveranciers overlegcomités tussen arbeiders en management van de grond te krijgen, die klachten in behandeling kunnen nemen en preventieve maatregelen kunnen ontwikkelen rond mogelijke risico’s in fabrieken, waaronder seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Het is belangrijk dat de overlegcomités goed op de hoogte zijn van de bestaande wetgeving op dit gebied en klachten kunnen oppakken en doorzetten.


Tegelijkertijd wordt ook de regionale hulplijn voor arbeiders versterkt en gekoppeld aan het CKT-klachtenmechanisme. Arbeiders kunnen daardoor toegang tot herstel krijgen, bijvoorbeeld als zij geconfronteerd worden met seksuele intimidatie of gedwongen arbeid.