Negen thema’s voor due diligence
Gedwongen arbeid
Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.
#IV Gedwongen arbeid
Gedwongen arbeid is moderne slavernij. Naar schatting van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn er wereldwijd 25 miljoen mensen die gedwongen arbeid verrichten. Daarom is gedwongen arbeid een van de thema’s waar het convenant (CKT) zich op richt.
In de kleding- en textielsector zijn er problemen bekend met gedwongen arbeid, onder meer door Oeigoeren in fabrieken in China, Syrische vluchtelingen in Turkije en Rohingya in de Filippijnen en Myanmar. In China zijn er echter ook problemen met Noord-Koreanen, zo bleek uit een onderzoek dat het Leiden Asia Centre (LAC) met ondersteuning van Mondiaal FNV heeft uitgevoerd.
Uit een analyse van goederenstromen blijkt dat Chinese fabrieken in de grensregio productie uitbesteden aan Noord-Korea. Noord-Koreanen worden door hun eigen overheid gedwongen om in kledingfabrieken te werken en hun inkomsten grotendeels af te staan. Ook worden er Noord-Koreaanse arbeiders in Chinese fabrieken tewerkgesteld. Een deel van de goederenstroom gaat vervolgens van China naar Europa.
Het CKT-secretariaat heeft CKT-bedrijven met leveranciers in de betreffende regio het advies gegeven om na te gaan of de vastgestelde misstanden bij hun leveranciers van toepassing zijn en daarover de dialoog aan te gaan. Bij de beoordeling van de plannen van aanpak van de betreffende bedrijven heeft het secretariaat aandacht besteed aan hoe zij met deze risico’s omgaan en welke maatregelen zij nemen om te voorkomen dat dwangarbeid bij hun leveranciers voorkomt. Zo kunnen bedrijven in hun inkoopvoorwaarden opnemen dat leveranciers alleen met goedgekeurde subcontractors mogen werken. Een aantal bedrijven heeft hun relatie met de betreffende bedrijven in China beëindigd.
Ruben Korevaar
‘Check contracten met grensregio China op outsourcing’
Kledingmerken die zakendoen met fabrikanten in de Chinese grensregio Dandong lopen het risico dat producten door Noord-Koreaanse dwangarbeiders zijn gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Leiden Asia Centre. Beleidsadviseur Ruben Korevaar van FNV Mondiaal gaat daarover met bedrijven binnen het convenant het gesprek aan.
“Het Leiden Asia Centre heeft in april 2019 een voorlopig onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Chinese textielbedrijven in de grensregio Dandong werk laten uitvoeren in Noord-Korea. Het gaat om vijf bedrijven met 29 fabrieken.
LAC heeft gebruik gemaakt van openbare internationale transportdata om een eerste lijst van Chinese leveranciers aan Europese merken samen te stellen. Vanuit China blijken er goederenstromen naar Noord-Korea te gaan en weer terug. Het werk wordt gedaan in dwangarbeidskampen waar mensen gedwongen werken, tegen lage lonen werken, waarvan een deel ook nog naar de staatskas gaat. “
Volgen van transportstromen
“Er waren al signalen dat dit gebeurde, maar de schaal waarop hadden we niet verwacht. Op basis van de volumes en de waarde van de producties weten we dat er Chinese textielfabrieken in die grensregio zijn die soms bijna 95 procent van hun activiteiten outsourcen naar Noord-Korea. De handelssancties die tegen Noord-Korea gelden, worden hiermee overtreden.
De transportstromen gaan vervolgens van China naar Europa en Noord-Amerika. Het LAC heeft de transporten tot aan de grens van Europa kunnen volgen. Vanwege Europese privacyregels is het niet mogelijk om te zien waar de goederen precies heengaan. We weten dus niet welke fabrikanten deze producten ontvangen. Daarom roepen wij alle bedrijven die contracten hebben met Chinese fabrikanten in de grensregio op om hun contracten kritisch te bekijken op outsourcing.
Als een fabrikant werk uitbesteedt aan een subcontractor, is de kans groter dat werk zich onttrekt aan controles en audits. Je hebt geen idee of er bijvoorbeeld gedwongen arbeid voorkomt en hoe het zit met loon en arbeidsomstandigheden.”
Alert zijn op outsourcing
“Er zijn kledingmerken die expliciet in contracten met leveranciers hebben vastgelegd dat het werk niet mag worden uitbesteed. Als je dat als merk niet hebt vastgelegd, is het van belang om het onderwerp outsourcing met je leverancier te bespreken en vragen te stellen, hoe lastig dat gesprek ook kan zijn. Laat je adviseren door de vakbonden en ngo’s binnen het convenant die hier kennis van en ervaring mee hebben.
Wij hopen dat het rapport van het LAC als een wake-up call werkt. Onze oproep is: kijk naar je risico’s en neem maatregelen tegen outsourcing, om te voorkomen dat de kleding en textiel met dwangarbeid zijn gemaakt.”
Verhalen uit de praktijk
Ruben Korevaar, beleidsadviseur Mondiaal FNV:
‘Check contracten met grensregio China op outsourcing’
LEES VERDER ›