Negen thema’s voor due diligence

Discriminatie en gender

Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.

#III Discriminatie en gender

In de kleding- en textielsector bezetten mannen veelal de managementposities en doen vrouwen het uitvoerende werk. Vrouwen hebben vaak te maken met verbale, non-verbale en seksuele intimidatie. Het convenant (CKT) wil discriminatie en genderissues tegengaan.


Het convenant zet zich in om gelijkheid op de werkvloer te bevorderen. In dat kader ondersteunt en organiseert het CKT activiteiten en trainingen om vrouwen te informeren over hun rechten en hen te motiveren door te groeien naar leidinggevende functies. 


Op 3 oktober organiseerde Fair Wear Foundation een leveranciersseminar over gender based violence in Vietnam. Hieraan hebben CKT-bedrijven en hun leveranciers deelgenomen. Het thema: ‘Building better understanding of policy and legal requirements on gender-based violence in the garment, textile and footwear supply chain’.


Op 8 maart Internationale Vrouwendag organiseerden CKT-partijen een workshop over gender in de kledingindustrie. Tijdens de workshop, ontwikkeld door Fair Wear Foundation en het International Opleidingscentrum van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), brachten Fair Wear Foundation, Plan International NL en Unicef casestudies in. Doel was om de mogelijkheden te verkennen om als merken genderkwesties in de toeleveringsketen aan te pakken. 


Kledingmerk The Sting heeft in 2019 op eigen initiatief een training aangeboden aan vrouwelijke werknemers van leveranciers in Zuid-India. De training werd verzorgd door experts van een lokale ngo. 

Verhalen uit de praktijk

René Mulder, CSR-manager The Sting:

‘Deze training geeft vrouwen de kans hun skills te ontwikkelen’

LEES VERDER