Negen thema’s voor due diligence
Discriminatie en gender
Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.
#III Discriminatie en gender
In de kleding- en textielsector bezetten mannen veelal de managementposities en doen vrouwen het uitvoerende werk. Vrouwen hebben vaak te maken met verbale, non-verbale en seksuele intimidatie. Het convenant (CKT) wil discriminatie en genderissues tegengaan.
Het convenant zet zich in om gelijkheid op de werkvloer te bevorderen. In dat kader ondersteunt en organiseert het CKT activiteiten en trainingen om vrouwen te informeren over hun rechten en hen te motiveren door te groeien naar leidinggevende functies.
Op 3 oktober organiseerde Fair Wear Foundation een leveranciersseminar over gender based violence in Vietnam. Hieraan hebben CKT-bedrijven en hun leveranciers deelgenomen. Het thema: ‘Building better understanding of policy and legal requirements on gender-based violence in the garment, textile and footwear supply chain’.
Op 8 maart Internationale Vrouwendag organiseerden CKT-partijen een workshop over gender in de kledingindustrie. Tijdens de workshop, ontwikkeld door Fair Wear Foundation en het International Opleidingscentrum van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), brachten Fair Wear Foundation, Plan International NL en Unicef casestudies in. Doel was om de mogelijkheden te verkennen om als merken genderkwesties in de toeleveringsketen aan te pakken.
Kledingmerk The Sting heeft in 2019 op eigen initiatief een training aangeboden aan vrouwelijke werknemers van leveranciers in Zuid-India. De training werd verzorgd door experts van een lokale ngo.
René Mulder
‘Deze training geeft vrouwen de kans hun skills te ontwikkelen’
The Sting nodigde in 2019 twaalf talentvolle vrouwen uit drie Indiase fabrieken uit voor een training Female Empowerment. Een lokale ngo, partner van Fair Wear Foundation, verzorgde de training. René Mulder, CSR-manager van The Sting, was er een dagje bij in Tirupur, India.
“De negen thema’s van het convenant zijn allemaal belangrijk, maar je kunt niet alles tegelijk aanpakken. Wij zijn vorig jaar aan de slag gegaan met het thema discriminatie & gender. We hebben een training opgezet voor twaalf jonge vrouwen, afkomstig van drie Indiase fabrieken waar veel van onze producten worden gemaakt. Ze waren allemaal door hun werkgever geselecteerd. Het was prachtig om ze met elkaar bezig te zien tijdens de training.
In India worden vrouwen achtergesteld, gediscrimineerd en seksueel bedreigd. Daar wilden wij iets tegenoverstellen: female empowerment. De training gaf deze vrouwen de kans om hun technische skills te ontwikkelen. We hebben gebruik gemaakt van het materiaal van Fair Wear Foundation, die hierover al eerder een programma heeft gehad. Onze variant is wat korter, doordat wij de training hebben toegespitst op technische skills. Meer kennis over planning, efficiency en costing vergroot hun kans als er een nieuwe leidinggevende wordt gezocht in de fabriek.
De training heeft direct ‘impact on the ground’. Niet doordat alle vrouwen na de training een leidinggevende functie hebben gekregen, want dat valt nog tegen. Slechts een van hen heeft op dit moment een leidinggevende functie. Maar volgens de lokale, Indiase ngo moeten we de impact niet onderschatten. Het feit dat deze vrouwen de kans hebben gekregen om de training te volgen, heeft impact op henzelf en ook op hun familie en collega’s. De boodschap is dat vrouwen ontwikkelkansen verdienen en prima in staat zijn leidinggevende functies te vervullen.
Wij gaan dit project zeker een vervolg geven. We sluiten in 2020 bijvoorbeeld aan bij een project van Arisa en FNV Mondiaal, in dezelfde Indiase regio. De aandacht gaat dan niet alleen naar discriminatie en gender, maar ook naar kinderarbeid, leefbaar loon en de sociale dialoog.
Sinds The Sting lid is geworden van het convenant hebben we grote stappen gemaakt op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij zijn niet het soort bedrijf dat daar uitgebreid mee naar buiten treedt, want er moet nog heel veel gebeuren. Ook in de sector als geheel. De enige manier om daadwerkelijk verbeteringen in de keten te bereiken, is samenwerking met ngo’s, vakbonden en overheden. Alleen dan kun je verschil maken. Dat dit soort samenwerkingen ontstaan, zoals het samen organiseren van trainingen, is echt de winst van het convenant.”
Verhalen uit de praktijk
René Mulder, CSR-manager The Sting:
‘Deze training geeft vrouwen de kans hun skills te ontwikkelen’
LEES VERDER ›