Negen thema’s voor due diligence
Leefbaar loon
Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.
#I Leefbaar loon
Rond het thema Leefbaar loon is een collectief project gestart. Ook zijn er instrumenten ontwikkeld die bedrijven binnen het convenant (CKT) handvatten geven om het gat te dichten tussen het huidige loon en leefbaar loon. Een aantal CKT-bedrijven werkt samen met hun leveranciers om leefbare lonen te betalen.
Het convenant werkt voor het instellen van een leefbaar loon samen met partijen als Fair Wear Foundation, Solidaridad, de Duitse Textilbündnis en ACT - Initiative on Living Wages. Het doel is om gezamenlijk meer invloed (leverage) te krijgen. Leefbaar loon vraagt een gelijk speelveld en gezamenlijke inzet op betere inkooppraktijken. Ook is er een haalbaarheidsstudie leefbaar loon in India uitgevoerd, op grond waarvan is besloten het cao-overleg in Tamil Nadu te ondersteunen.
Verplichte trainingen voor CKT-bedrijven
Een belangrijk onderdeel van het collectieve project zijn de verplichte trainingen over leefbaar loon voor CKT-bedrijven. De training gaat over manieren om een leefbaar loon in te stellen in fabrieken, over inkooppraktijken, open costing (opbouw kostprijs), vakbondsvrijheid, leefbaar loon benchmarks en samenwerking met leveranciers. CKT-bedrijven als Zeeman, HAVEP en Schijvens hebben hierin stappen gezet en tijdens de trainingen hun ervaringen gedeeld.
Seminars voor leveranciers
Leefbaar loon vraagt een inkooppraktijk waarbij de fabrieks- en arbeidskosten in de kostprijs worden verrekend. Veel leveranciers hebben echter niet de kennis in huis om de kosten van productie en arbeid te berekenen en op basis daarvan de prijs te bepalen. Daarom organiseert het convenant, samen met de Fair Wear Foundation, de Textilbündnis en met medewerking van CKT-bedrijven, seminars voor leveranciers. De seminars gaan over transparantie in de prijsopbouw (open costing), leefbaar loon en het stimuleren van de dialoog tussen bedrijven en leveranciers. In november 2019 zijn er twee bijeenkomsten in Bangladesh geweest over het belang van goede inkooppraktijken. De boodschap was dat leveranciers een goede prijs moeten berekenen en inkopende bedrijven een eerlijke prijs moeten betalen.
Instrumenten voor leefbaar loon
Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar om uit te vinden wat leefbaar loon is.
- ACT heeft een instrument gemaakt waarmee bedrijven hun inkooppraktijk kunnen beoordelen. Het Purchasing Practices Self-Assessment stelt bedrijven in staat hun inkooppraktijken te analyseren, te benchmarken en het bewustzijn intern te vergroten, met als doel schadelijke praktijken te veranderen.
- Een aantal CKT-bedrijven maakt gebruik van Better Buying of van eigen vragenlijsten om feedback van leveranciers op te halen en hun inkooppraktijken te verbeteren.
- Fair Wear foundation heeft de labour minute costing tool ontwikkeld. Dit instrument geeft onder meer inzicht in de prijsopbouw en de effecten van loonstijging op de kostprijs van een product. Dit instrument is onderdeel van de jaarlijkse leefbaar loon-training.
Mahmood Nara
‘Gelukkige medewerkers zijn de sleutel tot succes voor elk bedrijf’
In de Pakistaanse textielfabriek MYM Knitwear krijgen werkers een leefbaar loon. Schijvens Corporate Fashion en Zeeman Textielsupers zijn in september 2019 met hulp van IDH een samenwerking gestart om dit voor elkaar te krijgen. Eigenaar-directeur Mahmood Nara is met vertrouwen in het project gestapt.
“In de twee jaar voor dit project van start ging, hebben we lange discussies gehad over wat leefbaar loon precies is en welke standaarden je hanteert. Schijvens en IDH hebben een vragenlijst opgesteld die ze aan onze werknemers hebben voorgelegd, met vragen over uitgaven aan zaken als voedsel, transport en onderwijs. Toen we de antwoorden op die vragen zagen, realiseerden we ons dat dit een belangrijk project is waar we met elkaar aan moeten werken.
Een leefbaar loon is een loon dat iemand in staat stelt in zijn basisbehoeften te voorzien. Een loon waarmee een gezin zich gezond voedsel kan veroorloven, een woning en medische voorzieningen kan betalen en dat voldoende is om kinderen naar school te laten gaan. Dit betekent dat de lonen van de medewerkers in onze fabriek met bijna 30 procent omhooggaan.”
Leefbaar loon is een gemiddelde
“De medewerkers waren daar erg blij mee. Toch hadden ze ook veel vragen. Soms hadden ze op een hoger loon gehoopt. Wij gaan uit van een gemiddelde, maar in sommige gezinnen heeft slechts één persoon een inkomen, waar alle gezinsleden van moeten leven. De ene medewerker heeft meer kinderen dan de andere. Vaak wonen medewerkers samen met ouders en andere familieleden. Daar is onze berekening van een leefbaar loon niet op ingesteld. We hebben hier veel met medewerkers over moeten praten, maar uiteindelijk heeft iedereen met ons voorstel voor een maandloon ingestemd.”
Vertrouwen in partners
“Het project heeft het imago van onze fabriek zeker verbeterd. Mensen willen graag bij ons werken en de huidige medewerkers zijn extra gemotiveerd. In de ogen van anderen nemen wij misschien een risico met deze kostenverhoging, omdat wij duurder zijn dan onze concurrenten. Maar wij hebben veel vertrouwen in onze partners Schijvens en Zeeman. Met hun steun zullen we de levens van onze werknemers blijven verbeteren. Schijvens helpt ons bovendien ook om andere Nederlandse klanten te vinden, zodat we dit project ook met nieuwe partners kunnen voortzetten.
Wat onze concurrenten betreft, wij hopen dat steeds meer bedrijven ons voorbeeld gaan volgen. Maar ook zij zullen daarbij steun moeten krijgen van hun klanten.
Voor mij persoonlijk betekent dit project heel veel. Ik voel me gelukkig dat ik de levensstandaard van de mensen die voor mij werken, kan verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat gelukkige en gemotiveerde medewerkers de sleutel zijn tot het succes van elke organisatie.”
Verhalen uit de praktijk
Mahmood Nara, eigenaar MYM Knitwear (Karachi, Pakistan):
‘Gelukkige medewerkers zijn de sleutel tot succes voor elk bedrijf’
LEES VERDER ›