Jaarrapportage 2018-2019 | Oktober 2019
Jaarthema - Klimaatverandering en energietransitie
De verzekeringssector wil niet alleen de negatieve impact van beleggingen beperken, maar ook positief bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en de Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Het convenant gaat daarmee een stap verder dan het ‘do no harm’-principe. De werkgroep Jaarthema onderzoekt hoe partijen doelbewust kunnen inzetten op ‘do good’.
De werkgroep Jaarthema focust elk jaar op een thema verbonden met een of meer SDG’s. Alle geledingen binnen het convenant gaan actief aan de slag om het jaarthema te vertalen naar SMART doelstellingen en vervolgstappen. De ideeën hoeven zich niet te beperken tot het beleggingsbeleid, partijen kunnen met allerlei ideeën komen om gezamenlijk de doelstellingen te realiseren.
In het eerste convenantsjaar was het jaarthema ‘Klimaatverandering en energietransitie’. De financiële sector wil actief meedenken over de financiering van de energietransitie. Dit is ook voor de verzekeringssector een groot belang. De verzekeraars verwachten over 50 jaar een toename van 250 miljoen euro schades per jaar, onder meer door storm-, water- en hagelschade.
De werkgroep zag de Klimaatwerkconferentie op 25 juni 2019 bij het Verbond van Verzekeraars als een mooie gelegenheid om bij aan te sluiten. Vanuit het IMVO Convenant Verzekeringssector zijn twee workshops aangedragen: de ene over het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) en de andere over Green bonds/ Impact Investment.
Binnen PCAF werken partijen aan een instrument om de milieu-impact van beleggingen meetbaar te maken. Volgens Jos Gijsbers, fondsbeheerder ASR, schrijft PCAF niets voor, maar kan iedere belegger op basis van de meting zijn eigen keuzes maken. Green bonds worden door verschillende instanties uitgegeven, ook door verzekeraars. Een voorbeeld van een green bond is de recente uitgifte van € 6 miljard aan staatsobligaties door de Nederlandse overheid. Deze green bonds zijn bedoeld voor ‘donkergroene’ projecten in het kader van de energietransitie. Hiermee wil de overheid de standaard zetten en de financiering van groene projecten aanjagen.
Klimaatwerkconferentie (website)
Platform Carbon Acc (website)
Interview Jos Gijsbers (website)
Ceyda Karaca, voorzitter werkgrp JT
Popuptrigger 2
Popuptrigger 3
Popuptrigger 4
Peter Ras, voorzitter werkgroep Gezamenlijke prioriteiten:
‘De dilemma’s liggen open op tafel’
In de bijeenkomsten van de werkgroep Gezamenlijke prioriteiten liggen complexe casussen en grote dilemma’s op tafel. Peter Ras, beleidsadviseur van Oxfam Novib, voert de werkgroep aan.
“In onze werkgroep bespreken we casussen met als doel daaruit lessen te trekken, zodat de verzekeraars effectiever hun rol kunnen spelen om misstanden op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten en schade aan het milieu en dierenwelzijn tegen te gaan. De verzekeraars hebben daarin als beleggers hun eigen verantwoordelijkheid, maar overheid, ngo’s en de vakbond kunnen helpen om scherp te krijgen wat er mis is en wat ertegen gedaan kan worden.
Tijdens de eerste bijeenkomst stond de identificatie en prioritering van ESG risico’s centraal. Eén van de casussen betrof een Amerikaans vleesverwerkend bedrijf waar schendingen van dierenrechten, arbeidsrechten en milieuovertredingen aan de orde waren. Verzekeraars gaven inzicht in hun beleggingsproces en de verschillende bronnen die zij gebruiken om ESG-risico’s te integreren in hun besluitvorming. Ngo’s gaven gedetailleerde informatie over de genoemde problemen en gaven suggesties om deze aan te pakken.
De tweede casus was een mijnbouwbedrijf in Brazilië dat verantwoordelijk was voor de ramp met de dam waarbij begin 2019 meer dan 230 doden vielen. Wat betekent die ramp voor de slachtoffers, de nabestaanden en voor de mensen die weg moesten van hun land? Hoe kun je als belegger bevorderen dat mensen gecompenseerd worden voor de geleden schade? Kun je voorkomen dat zo’n ramp zich nog een keer voordoet? En heb je alle relevante informatie om optimale beleggingsbeslissingen te nemen? Daar ging het gesprek over.
In de tweede bijeenkomst stonden dialoog en engagement met bedrijven over de aanpak van ESG-schendingen, alsmede uitsluiting van bedrijven centraal. De eerste casus ging over de palmoliesector en de risico’s op schending van landrechten, biodiversiteit en ontbossing. De tweede casus ging over controversiële wapenhandel. Het risico hierbij is dat bedrijven wapens leveren aan regimes die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. In het najaar van 2019 volgt een derde bijeenkomst over herstel en verhaal voor slachtoffers van ESG-schendingen door bedrijven.
Lessen trekken
Het doel van de casusbesprekingen is om er samen lessen uit te trekken en die later dit jaar te publiceren. Wat kunnen verzekeraars doen om in situaties als deze verbeteringen te bewerkstellingen en wat kunnen partijen binnen het convenant gezamenlijk doen? Het is verhelderend om de dilemma’s open op tafel te leggen. Al kijken we er als partijen soms verschillend naar, we krijgen beter inzicht in elkaars visie en redenering en dat brengt ons dichter bij elkaar.
Als we er in slagen om uit elke casus samen lessen te trekken en daar vervolgens ook naar te handelen, dan hebben we met dit convenant zeker iets bereikt. Door de inspanningen te intensiveren, elkaar beter te informeren en gezamenlijk op te trekken, verhogen we de druk op bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen en misstanden in hun keten aan te pakken.”
Ceyda Karaca, voorzitter werkgroep Jaarthema:
‘We maken de vertaalslag van risico’s naar SDG’s’
De werkgroep Jaarthema heeft als doel positieve impact te genereren. In het eerste jaar stond het thema Klimaatverandering en energietransitie centraal. Volgens Ceyda Karaca, beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de werkgroep, blijft dit thema de komende jaren aandacht vragen.
“Het verschil tussen onze werkgroep en andere werkgroepen is dat wij nadenken over wat we gezamenlijk kunnen doen om positieve prikkels te geven. Andere werkgroepen zijn bezig om risico’s te onderzoeken en de negatieve impact van beleggingen te beperken, wij kijken hoe alle partijen positief kunnen bijdragen aan het jaarthema, in dit geval Klimaatverandering en energietransitie. het gaat dus niet alleen over de bijdrage van de verzekeraars, maar ook over de bijdrage die ngo’s en de overheid kunnen leveren.
We zijn begonnen met een brainstorm aan de hand van de sustainable development goals. uiteindelijk zijn daar drie subthema’s uitgekomen: impact investing, het meten van de CO2-voetafdruk van beleggingen en groene obligaties. Vervolgens hebben wij aansluiting gezocht bij bestaande initiatieven, zoals groene beleggingen en het Platform Carbon Accounting Financials. Het doel is om de bewustwording en de actiebereidheid rond het jaarthema en bestaande initiatieven te vergroten.
De doelstellingen waren vooraf niet zo concreet. Dat is wel een leerpunt voor het volgende jaarthema. Het helpt om in het begin af te spreken wat het doel is van de werkgroep en wat er concreet wordt opgeleverd. Wij hebben doelen geformuleerd die de kracht van de samenwerking binnen het convenant weergeven. We geven een kwalitatieve impuls aan de kaders van green bonds en stimuleren verzekeraars om de CO2-impact van hun beleggingen in kaart te brengen.
De meerwaarde van samenwerking binnen de werkgroep is dat iedere partij haar eigen invalshoek heeft. Daardoor houden partijen elkaar scherp en worden er goede discussies gevoerd. Het helpt ook als partijen elkaar vertellen hoe ze naar het jaarthema kijken, welke kennis en ervaring ze meebrengen en wat ze al aan inspanningen plegen op dat thema. Dat weten we lang niet altijd van elkaar. Daarom hebben partijen in het begin ook een korte toelichting en sommigen een presentatie gegeven van wat ze doen op het gebied van klimaat.
Tijdens de Klimaatconferentie van het Verbond van Verzekeraars hebben we vanuit het IMVO-convenant twee presentaties gegeven. De ene ging over groene obligaties/impact investing, de andere over het meten van de CO2-impact van beleggingen volgens de PCAF-methodiek.
In september gaat het tweede jaarthema van start, maar we hebben afgesproken dat we het thema Klimaatverandering en energietransitie de komende jaren nog meenemen. Daar zijn we na een jaar nog niet mee klaar. Het thema blijft voorlopig heel actueel.”