Jaarrapportage 2018-2019 | September 2019
Collectief invloed vergroten en gebruiken
De invloed vergroten van het convenant is een belangrijk middel om de goudsector te verduurzamen. Dat vraagt om betrokkenheid van alle partijen. Die gezamenlijkheid wordt ingezet om invloed uit te oefenen op de internationale spelers. Aan beide onderdelen is door de werkgroep Increasing and Using Collective Leverage gewerkt.
Invloed aanwenden voor meer impact
Er wordt samenwerking gezocht met andere convenanten en initiatieven, zowel nationaal als internationaal.
Gezamenlijke invloed vergroten
In de sector is belangstelling voor de conventsaanpak. Maar het kost tijd om bedrijven over de brug te krijgen voor deelname.
Overheid zet invloed in
In internationaal verband helpt de overheid de convenantenaanpak verder. Met verdragen, hulp en het stroomlijnen van internationale afspraken.
Lees verder
In het streven om het aantal partijen te vergroten ligt de focus op de Nederlandse sieradensector. Daar is immers het gebruik van goud het grootst. Het zijn vooral MKB-bedrijven. De praktijk leert dat ze veel vragen hebben over het toepassen van due diligence: “Wat houdt het precies in?”, “Wat wordt er van mijn bedrijf verwacht?” en “Hoe is het te vertalen naar concrete acties van ons bedrijf?”
Bedrijven die benaderd zijn, aarzelen om in te stappen. Ze willen eerst helder hebben welke verplichting ze aangaan en wat de meerwaarde voor hun bedrijf is. Daarbij speelt mee dat Nederlandse MKB’ers lastig kunnen inschatten wat hun invloed is op de internationale goudketen. Deze signalen van bedrijven leveren informatie op waar het convenant van leert, bijvoorbeeld hoe MKB-bedrijven de OESO-richtsnoeren kunnen toepassen. De nieuwe werkgroep Collective Actions and Upscaling organiseert het komende jaar weer informatiebijeenkomsten voor mogelijke nieuwe partijen, waarin deze lessen worden meegenomen.
Helaas is het doel om aan het eind van het tweede jaar op veertig partijen te zitten niet gehaald. Het bedrijf Aunexum Precious Metals Group sloot zich aan. De ngo IUCN NL besloot het convenant te verlaten. Daarmee is het aantal partijen dit jaar gelijk gebleven. De werkgroep Collective Actions and Upscaling gaat komend jaar relevante nationale en internationale spelers gericht benaderen om de Nederlandse invloed in de keten te vergroten.
Evenement vakschool Schoonhoven
Jongeren hebben de toekomst. Daarom was de vakschool in Schoonhoven, waar de opleiding voor goud- en zilversmeden, juweliers en uurwerktechniek zit, in september 2018 dé plek voor een evenement van het convenant. De opkomst was hoog. Vooral bedrijven uit de Nederlandse sieradensector en geïnteresseerde maatschappelijke organisaties waren aanwezig. Zo kwamen studenten en nieuwe bedrijven in aanraking met het convenant.
Dit legde de basis voor een vervolgbijeenkomst met de sieradensector in maart 2019. In kleinere kring werd daar dieper ingegaan op inhoud, doel en werkwijze van het convenant. Het secretariaat, de brancheverenigingen en de individuele leden hadden het hele jaar door contact met diverse bedrijven.
Lees verder
Er wordt samenwerking gezocht met andere convenanten en initiatieven.
Samen met het IMVO-convenant voor de bancaire sector is een analyse gemaakt van de invloed van banken in de goudketen. Daarnaast zijn risico’s bij groot- en kleinschalige mijnbouw geprioriteerd. Naar verwachting worden de resultaten van dit onderzoek in de komende maanden gepubliceerd, inclusief aanbevelingen voor de partijen van het bankenconvenant om een aantal risico’s te adresseren.
Voor de goudsector zijn verschillende internationale initiatieven en standaarden ontwikkeld die bijdragen aan de verantwoorde winning van goud. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de arbeidsomstandigheden of zorg voor het milieu. Waar mogelijk probeert de werkgroep deze standaarden meer in lijn te brengen met de uitgangspunten van het convenant en de OESO-richtsnoeren. Zo nam de werkgroep dit jaar deel aan een consultatie van de World Gold Council.
De Word Gold Council (WGC) heeft de Responsible Gold Mining Principles opgesteld. Die gaan over milieu, sociale kwesties en over behoorlijk ondernemerschap in de mijnbouwsector. Ze moeten duidelijkheid geven aan investeerders en afnemers over wat verantwoord ondernemen in de goudmijnbouw inhoudt. De werkgroep leverde onder andere input op de punten kinderarbeid en de positie van vrouwen in de sector.
Lees verder
In internationaal verband helpt de overheid de convenantenaanpak verder. Met verdragen, hulp en het stroomlijnen van internationale afspraken
Terugdringen risico’s kwikgebruik
Bij het winnen van goud wordt vaak kwik gebruikt. Dat brengt veel risico’s mee voor gezondheid en milieu. De Nederlandse overheid heeft het Minamataverdrag ondertekend in 2017. Dit is een mondiaal bindend verdrag dat risico’s van kwikgebruik moet terugdringen. Wereldwijd hebben 128 partijen het verdrag ondertekend. Suriname ratificeerde het in 2018. Naar aanleiding van de tweede Conference of Parties heeft Nederland contact met Suriname over de implementatie van het verdrag.
Internationaal samenhangend beleid
In Europees verband was ook aandacht voor verantwoorde grondstofwinning. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde hiervoor een conferentie in samenwerking met de Europese en Nederlandse Sociaal Economische Raden. Thema’s van de conferentie waren de Sustainable Development Goals en initiatieven voor mondiale verantwoorde waardenketens. Het goudconvenant en de bijhorende multi-stakeholder benadering werden onder de aandacht gebracht. De conferentie was onderdeel van de bredere aanpak waarin Nederland oproept tot Europese samenwerking en een gelijk speelveld op het gebied van IMVO.
Verantwoorde grondstoffenwinning
De leden van het goudconvenant waren dit jaar goed vertegenwoordigd op het OESO forum over verantwoorde grondstoffen. Tijdens verschillende sessies hebben de partijen het goudconvenant onder de aandacht gebracht. Dit leverde onder andere nieuwe contacten op van spelers in de wereldwijde goudketen, van bedrijven tot overheden.